Etätyötä on saatu ja jouduttu tekemään viimeisen puolen vuoden aikana. Tulevaisuus näyttää tuleeko siitä uusi normaali ja missä määrin. Viime viikolla uutisoitiin pari mielenkiintoista juttua. Kirjoitukset kuinka etätyö vaikuttaa nuorten työelämäkokemukseen, TETteihin ja asumiseen. Jopa talotehtaat muuttavat talojen suunnittelua etätöiden lisääntymisen myötä. Uusia kalusteita, välineitä ja työtiloja suunnitellaan ja kehitetään kovaa vauhtia tulevaisuuden tarpeisiin.
Ylellä uutisoitiin viime viikolla kuinka nuorten ensimmäinen työkokemus eli TET-jaksot ovat vaakalaudalla. Yritykset eivät uskalla ottaa TETtiläisiä tiloihinsa, joka on johtanut siihen että kehitetään uudenlaisia TET-malleja. Tämä oli minusta upeaa kuinka nopeasti reagoidaan ja innostutaan uudenlaisista tavoista toimia. Tulevaisuuden työ saattaa olla yhä enenevässä määrin etätyötä, jonka takia TET-jaksot etänä toteutettuna tuovat valmiiksi uudenlaista sekä erilaista työkokemusta nuorille. Tässä mielenkiintoista on se, että maantieteellisesti TETtiläisen sijainnilla ei ole enää merkitystä. Yritys voi ottaa TETtiläisen virtuaalisesti mistä päin tahansa. Nuoret jotka ovat kiinnostuneet jostain tietystä alasta tai työnantajasta voivat hakeutua TETtiin juuri haluamalleen alalle ja yritykseen sijainnistaan huolimatta. Työnantajille tästä saattaa olla paljonkin tulevaisuudessa hyötyä. Yritys voi löytää helpommin motivoituneita tulevaisuuden työntekijöitä, kun maantieteelliset rajat eivät enää sido samalla tavalla. Virtuaalisen TET-jakson onnistumisessa hyvällä suunnittelulla on iso merkitys. Kuinka toteutus tehdään ja otetaanko TETtiläisiä minkä verran sekä kuka toimii ohjaajana opiskelijoille. Suomen yrittäjät on julkaissut oppaan PK-yrityksille TET-jakson toteuttamisesta. Löydät TET-jakson toteuttamiseen oppaan täältä https://www.tat.fi/wp-content/uploads/2020/09/PK-TET-OHJE-TYO%CC%88NANTAJALLE.pdf.
Mielenkiintoista olisi myös ”yrittäjän TET-jaksot”. Me pienet (jopa yksinyrittäjät) yrittäjät voisimme ottaa yrittäjyydestä kiinnostuneita nuoria seuraamaan omaa työtämme TET-jaksolle, ja antaa heille mahdollisuuden sitä kautta saada kokemusta yrittäjänä toimimisesta. Uskoisin että tämäkin voisi lisätä nuorten kiinnostusta yrittäjyyteen. Meillä on jo pidemmän aikaa ollut näkyvissä että osa aloista siirtyy yrittäjänä tehtäväksi työksi, ja tämän takia myös nuorten työllistymiseen tällä on merkitystä.
Toinen erittäin mielenkiintoinen artikkeli oli kuinka etätyö muuttaa asumistamme. Taloyhtiöissä pohditaan etätyötilojen tarjoamista ja talotehtaat miettivät kuinka talopakettiin saadaan suunniteltua erilaisia etätyöpisteitä. Etätyöpisteitä suunnitellaan yhä enemmän myös kerrostaloasuntoihin. Etätyöpisteen sijainti, rauhallisuus ja visuaalinen ulkoasu vaikuttaa työn mielekkyyteen ja onnistumiseen etänä. Omat haasteensa tuo tilanne, jossa useampi ihminen on etätyössä samassa asunnossa, ja kaikille pitäisi löytyä oma rauhallinen soppi tehdä töitä. Asuminenkin on siis kohta etätyön takia murroksessa. Mielenkiinnolla jään odottamaan mitä kaikkea asumiseen tullaan kehittämään tai millaisia ratkaisuja taloyhtiöt, talotehtaat ja rakennusliikkeet alkavat kehittämään etätyön tekemisen mahdollistamiseksi ja sujuvoittamiseksi erilaisissa asumismuodoissa. Löydät koko Ylen jutun täältä: https://yle.fi/uutiset/3-11608032. Päivän sana on muunneltavuus.
Comments