top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Haastattelu on minulle rekrytoinnin tärkein työväline

Olen oppinut lukuisista rekrytointiprosesseista sekä niiden aikana vietetyistä haastatteluista, kuinka merkityksellinen haastattelu on. Se on rekrytoinnin kriittinen työvaihe jokaisessa prosessissa. Toisinaan kuulee tilanteista missä rekrytoitavia lähes ”hiillostetaan”, jotta saataisiin heidän heikkoutensa tuotua esille. Saattaa myös olla että rekrytointitilanteessa on 5-6 yrityksen henkilöä tenttaamassa yhtä ihmistä. Tämä ei välttämättä ole paras mahdollinen tie hyvän haastattelun toteuttamiseksi.


Minä itse koen aina haastattelun onnistuneeksi, jos olen saanut luotua turvallisen ja luottavaisen ilmapiirin haastatteluun. Pinnallisella keskustelulla, kysymys-kuulustelu tekniikalla, saan vain pinnallista tietoa ihmisestä. Luonteva ja vuorovaikutteinen sekä turvallisen tuntuinen haastattelu johtaa aina rehellisempään ja luetettavampaan tietoon. Tämä on myös rekrytoijan ammattitaitoa sekä osaamista luoda tällainen ilmapiiri. Tämä vaatii minulta rekrytoijan roolissa olevalta töitä. Ei voi vain ottaa ihmisiä vastaan toisensa jälkeen, vaan on perehdyttävä hyvin heidän taustoihinsa etukäteen. Mikäli haastateltava tulee kokonaan toiselta alalta, vaatii tämä minulta ymmärtää myös sitä alaa missä hän on työskennellyt. Millaiset asiat hänen työssään ovat olleet tärkeitä? Millainen on toimintamalli? Entä toimialan yrityskulttuuri? Ymmärrän häntä paremmin, kun minulla on jotain ymmärrystä hänen taustoistaan ja aiemmista työtehtävistä sekä mistä hän tulee.


Rekrytoija voi valita erilaisia haastattelustrategioita haastatteluiden toteuttamiseen. Itse pidän avoimista ja vuorovaikutteisista vapaista keskusteluista erityisesti. Toki aina on olemassa ”käsikirjoitus”, jonka pohjalta etenen. Sen pohjana on toimeksiantajani tavoitteet ja tarpeet. Keskustelussa on kuitenkin oltava tilaa ja väljyyttä myös luontevalle keskustelulle. Siksi liian tarkka nuotittaminen voi aiheuttaa sen, että rekrytoija ei näe eikä kuule kaikkea haastateltavan sanomaa. Silloin myöskin haastateltava varoo helposti sanojaan, ja kaikki hänen osaamisensa ei välttämättä tulekaan esille. Hyvä haastattelu on aina kahden tai useamman ihmisen tulos, ei koskaan pelkästään yhden eli minun. Minun tehtäväni on luoda ilmapiiri hyvälle haastattelulle. Saada paras mahdollinen tulos haastattelusta aikaiseksi.

.

19 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Komentáře


bottom of page