top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Hoitaako teko√§ly osan rekrytointiprosessistasi ? ūü§Ē

Meneek√∂ rekrytointi kasvottomaksi teko√§lyn tehdess√§ karsintaa hakijoista? Teko√§ly tarkastelee ja karsii hakijoita ty√∂hakemuksesta ja ansioluettelosta datapisteiden avulla, joita se vertailee sitten siihen mit√§ rekrytoija ty√∂nhakijalta odottaa. Datapisteit√§ voivat olla esimerkiksi ty√∂kokemus, ty√∂historia, osaaminen, et√§isyys ty√∂paikkaan tai todennettavissa olevat p√§tevyydet kuten ty√∂turvallisuuskortti. Teko√§ly antaa oman arvionsa hakijasta, kertoo Ylen videoklipiss√§ 25.3.2024 ‚ÄĚVoiko ty√∂paikka j√§√§d√§ kiinni liian pitk√§st√§ ty√∂matkasta? Selvitimme, miten teko√§ly lukee ty√∂hakemuksia‚ÄĚ.


Miten varmistutaan siltä, ettei datapisteinä ole kansallisuus, ihonväri, sukupuoli, ikä, jne.?  Miten voidaan olla varmoja siitä, ettei tekoäly suosi jotain näitä tiettyjä ominaisuuksia? Tässä vastuu jää rekrytoijan tai henkilön vastuulle kuka ja miten hän määrittelee datapisteet.  Näin ollen onko tekoäly kliinisempi arvioimaan hakemuksia kuin ihminen eli rekrytoija?


Persoonallisien piireiden m√§√§rittely teko√§lyll√§?¬†ūüė≤

Ylen videoklipiss√§ 31.5.2017 ‚ÄĚMullistaako teko√§ly rekrytoinnit‚ÄĚ jo silloin vuonna 2017 keskusteltiin Baronan Tuomas Mikkosen ja Futuricen Kirsi Louhelaisen kesken videoiden hy√∂dynt√§misest√§ ja tulkitsemisesta teko√§lyn avulla. ¬†Jutun mukaan jo 2017 oli kehitteill√§ teknologiaa, jonka avulla voidaan tulkita hakijan l√§hett√§m√§n videon perusteella, millaisessa mielentilassa hakija videon on l√§hett√§nyt? Onko h√§n rentoutunut, vapautunut ja mitk√§ asiat vaikuttavat hakijan vastaukseen?


Mikkosen mukaan nämä teknologiat olivat jo silloin 2017 tutkinnassa, miten teknologiaa voidaan hyödyntää eli miten myös persoonaa voidaan tutkia tekoälyn avulla. Louhelaisen mukaan persoonan tutkiminen tekoälyllä on käytössä hyvinkin viiden vuoden päästä. Jos arvio piti paikkaansa, tekoälyllä voidaan hakijan persoonaa tutkia ja hyödyntää sitä rekrytoineissa jo tällä hetkellä. Tämä on minusta hieman pelottavaa. Jos näin toimitaan, mielestäni tämä pitäisi tuoda hakijalle tiedoksi ennen hakemuksen jättämistä.


Millaisiin hakuihin tekoälyn hyödyntäminen soveltuu?

Soveltuuko tekoäly paremmin isojen rekrytointitalojen hakuihin, joihin tulee satoja hakemuksia kerta toisensa jälkeen?


Omassa työssäni en käytä tekoälyä hakijoiden karsimiseen.  Avoimissa hauissa pyrin huolellisen toimeksiantokeskustelun ja yritykseen perehtymisen perusteella laatimaan totuudenmukaisen ja konkreettisesti tehtävää vastaavan kuvauksen työstä hakuilmoitukseen, jolloin hakemusten määrä on yleensä pienempi ja hallittavissa paremmin. Lisäksi medioiden valinta ja kohdentaminen vaikuttavat tulevien hakemusten määrään. Eli ilmoittelen avonaisesta työpaikasta niissä medioissa, joissa tiedän haluamani kohderyhmänkin viettävän aikaansa.


Säilyykö päätösvalta ihmisillä? Rekrytoijan vastuullisuus!

Onko oikeasti niin että päätösvalta säilyy ihmisillä, kuten väitetään? Ihminen tekee datapisterajaukset tekoälylle hakemuksien esikansinnalle. Eikö tällöin tekoälyn tekemä esikarsinta jo ohjaa keiden hakemukset pääsevät jatkoon?


Otin kantaa Ylen verkkosivuilla olevaan kyselyyn eilen. Kyselyss√§ noin 70 % 5538 vastaajasta oli sit√§ mielt√§, ett√§ teko√§lyn k√§ytt√∂ rekrytoinneissa on huono juttu. Ylen kyselyss√§ kysyttiin my√∂s, haluaisitko teko√§lyn arvioivan soveltuvuuttasi rekrytointiprosessissa, jos se nopeuttaisi prosessia? Liki 80 % 5090 vastaajasta vastasi ‚ÄĚEn‚ÄĚ.


Itse pohdin, onko tekoäly niin kehittynyt jo, että se pystyy arvioiman hakijaa kokonaisuutena hakemuksen ja cv:n perusteella samalla tavoin kuin ihminen? Tulin siihen lopputulokseen itse, ettei tekoäly voi arvioida hakijaa kokonaisuutena, ainakaan vielä.


Teko√§lyn haitallisesta vaikutuksesta /riskeist√§ rekrytoinneissa on ollut huolissaan my√∂s EU parlamentti, joka hyv√§ksyi teko√§lyn k√§ytt√∂√§ s√§√§ntelev√§n lain. Lailla pyrit√§√§n suojaamaan ihmisten perusoikeuksia ja demokratiaa. K√§yt√§nn√∂ss√§ laki velvoittaisi rekrytoijilta teko√§lyn k√§yt√∂n l√§pin√§kyvyytt√§ ilmoittamalla, millaisia asioita algoritmin halutaan nostavan hakijasta esiin ja miten algoritmia siihen opetetaan. Hyv√§ n√§in! ūüôĆ


Teko√§ly on hy√∂dyllinen monessa asiassa, mutta Itse en koe mielekk√§√§n√§ hy√∂dynt√§√§ teko√§ly√§ rekrytoinneissa #Calmen HR-palveluissa, ainakaan t√§ll√§ hetkell√§. Hakijat ovat kokonaisuuksia osaamisineen, kokemuksineen, koulutuksineen ja persoonallisine piirteineen. Tehokkuuden maksimointi ei ole oma juttuni, mieluummin luen ja k√§sittelen jokaisen hakijan hakemuksen itse. ūüíú Olemme kaikki yksil√∂it√§. ūüíú


Hoitaako teko√§ly osan rekrytointiprosessistasi? ūü§Ē
Hoitaako teko√§ly osan rekrytointiprosessistasi? ūü§Ē

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page