top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Kaikenikäisten työpanos kunniaan!

Keski-Suomen pikkukaupungissa taistellaan vaikean yhtälön kanssa: väki vanhenee ja vähenee, mutta nuoria ei innosta hoitotyö. Rinteen hallituksen uusi hoitajalupaus näyttää Viitasaarella miltei mahdottomalta toteuttaa, kirjoittaa Pekka Mykkänen Helsingin Sanomissa 31.8.2019.


Viitasaaren kaupungin ja naapurikunnan Pihtiputaan perusturvan toimialajohtaja Marja Laurila sanoo, että eläkeläisistä on tullut hoito- ja hoivatyössä ”kultaakin kalliimpia” reserviläisiä. Eläkeläisten työpanosta hyödynnetään myös kasvukeskuksissa. Eläkeläiset ovat hoiva-alalla haluttua työvoimaa. Heillä on osaaminen jo valmiina, he ovat valmiita ammattilaisia. Kommentoi Seuren toimitusjohtaja Anne Sivula.


Ikärasismia koetaan yhä edelleen työmarkkinoilla, mutta siitä ei oikein uskalleta puhua. Nyt on aika jättää taakse ikärasismi rekrytoinneissa. On yleistyvä trendi, että työssään viihtyvät ihmiset jatkavat työntekoa pidempään, eivätkä jää eläkkeelle silloin kuin se olisi heille mahdollista. Tai vaihtoehtoisesti työtä tehdään eläkkeelle jäämisen jälkeenkin, mutta omilla ehdoilla, niin että se on itselle mieluista ja työtä on sopivassa määrin kunkin omaan tilanteeseen nähden.


Kaikenikäisten, työkykyisten ja osaajien pitää päästä töihin. Se on meidän kaikkien etu, niin työnantajien, työntekijöiden, asiakkaiden ja koko yhteiskunnan etu. Kaikki ihmiset ovat yksilöitä. Jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Pitää vaan löytää jokaiselle hakijalle sopiva työ, jossa hän hyvä ja nauttii työstään. Näin työn tekemisestä tulee mieluisaa ja työtä jaksetaan tehdä paremmin ja haluttaessa pidempään sekä paremmin tuloksin.


Hoitoalalla työvoimapula on ollut jo pitkään huutava. THL:n selvityksen mukaan Suomessa on yli 72 000 sosiaali- ja terveysalan koulutuksen saanutta ihmistä, jotka eivät kuitenkaan työskentele alalla lainkaan. Syitä tähän on monia mm palkkaus, alan huono arvostus, työn raskaus jne. Asiasta on käyty julkista keskustelua pitkään. Olisikohan nyt jo aika tehdä konkreettisia parannuksia, jotta hoitoalalle saadaan hyviä ammattilaisia lisää, jotta vanhukset ja lapset tulevat hoidettua tulevaisuudessakin vanhusväestön lisääntyessä syntyvyyteen nähden. Koko juttu luettavissa linkissä. https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006222767.html19 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page