top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Kuinka sinun paluusi lähityöhön on sujunut?

Halusitko palata työskentelemään työpaikallesi? Jos olet jo palannut työskentelemään työpaikallesi, oliko paluu kivutonta? Nyt opetellaan uudelleen sosiaalista kontaktointia työpaikalla. Säännöllisestä kasvotusten olemisesta on noin 1,5 vuotta. Taaksepäin kun katsoo, niin tuntuu että vastahan etätyöhön lähdettiin, mutta ihminen tottuu yllättävän nopeasti tilanteeseen. Tilanne muuttuu muutaman kuukauden aikana normaaliksi, ja jatkuva lähityössä oleminen tuntuu jo kaukaiselta. Lähityöhön palaaminen saattaa tuntua toisista jopa ahdistavalta, kun taas toiset ovat odottaneet sitä ja pääsyä työskentelemään takaisin työpaikalle.


Lähityössä aivomme myös joutuvat erilaiseen rasitukseen kuin etätyön aikana. Etätyöaikana on ehtinyt jo tottua erilaiseen omaan rauhaan työpaikalla eli oman kodin seinien sisäpuolella. Yhtäkkiä joutuukin lähtemään aamuisin ja olemaan taas osana työyhteisöä. Juttelemaan livenä muiden kanssa ja tottumaan erilaisiin keskeytyksiin, joita ei samalla tavalla ole ollut pitkään aikaan. Työyhteisössä ollaan uuden opettelun tai toteuttelun edessä.


Viime viikolla Ylellä oli kirjoitus, jossa aivotutkija ja Helsingin yliopiston prosessori Minna Huotilainen toi esille kirjoituksessaan kuinka yhteisöllisyyttä joudutaan rakentamaan uudelleen. Etätyöllä on ollut etäännyttävää vaikutusta, kun ei ole ollut yhteisiä kahvihetkiä ja lounastaukoja. Työpaikalla saattaa olla myös työntekijöitä, jotka ovat tulleet työyhteisöön koronan aikana. Heidän perehdyttäminen on saatettu tehdä kokonaan tai lähes kokonaan etänä. Kontaktit työtovereihin ovat olleet pääasiassa koneen välityksellä. Palaverit linjoilla ja jatkuva kommunikointi sähköisten kanavien ja puheluiden varassa. Lähityöhön paluu voi tuntua heistä tilanteelta, kuin menisi taas uuteen työpaikkaan.


Joudutaanko työyhteisöjä rakentamaan uudelleen toimimaan?

Etätyössä on enemmän mietitty työtehtäviä ja niiden suorittamista. Kehittäminen ja tiimien yhdessä tekeminen on jäänyt vähemmälle. Nyt talouden vetäessä saatetaan tarvita nopeita kehitystoimia. Samaan aikaan voi olla haasteellista löytää lisää väkeä, joka voi aiheuttaa kasvun tyrehtymistä. Resursseja joudutaan uudelleen ohjaamaan ja kehittämään työntekemisen prosesseja, jotta pystytään pysymään kasvussa mukana.


Työyhteisön jäsenistä voi tuntua, että heti kun palaamme lähityön arkeen alkaa muutosten tuulet puhaltaa. Jännitteitä voi ilmetä työyhteisön jäsenten keskuudessa. Pelkkä keskustelukin on taas haettava luottamuksen kautta.


Ei ole mikään ihme vaikka osaa työntekijöitä hieman jännittäisi lähityöarki. Esihenkilöt joutuvat rakentamaan työilmapiiriä ja hyvinvointia työpaikalle. Miettimään työntekemisen prosesseja taas lähityön kautta, ja mikä osa tehdään edelleen etätyönä. Johtaminen on myös uuden tilanteen edessä. Työntekijät joutuvat muuttamaan arkirutiineja lähtemällä työpaikalle. Aikaa myös kuluu enemmän työpäivään työmatkojen kautta. Moni saattaa haluta edelleen tehdä työnsä rauhassa kodin seinien sisäpuolella. Ei ole olemassa valmista mallia millä jokainen työyhteisö voisi toimia, vaan jokaiselle työpaikalle olisi luotava juuri sille toimiva työnteon toimintamalli. Toivotaan, ettei omikronvariantti sulje jo hieman avautuneita työpaikkoja takaisin kokonaan etätyöhön.


Minusta parasta työssä on ihmiset. Ihmiset tekevät työpaikan, ihmiset rakentavat työyhteisön ja ihmiset rakentavat työilmapiiriä.
11 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page