top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Leijonat tekivät suunnitelmallisesti tulosta peleissä – kuten yrityksissäkin tehdään

Oli jännittävää katsoa Leijonien pelaamista finaalissa. Kuinka systemaattista ja toimivaa heidän yhteistyönsä oli. Joukkueurheilu toteutuu aivan samanlaisten lainalaisuuksien kautta kuin yrityksessä yhteistyö tai tiimityö. Urheilujoukkue ei voita sattumalta mitalia. Sen eteen on tehty paljon töitä. Mistä syntyy hyvä joukkue? Tehdäänkö tulosta taidolla, tunteella vai tavoitteilla? Mistä johtuu että joku joukkue voittaa ja toinen ei, vaikka taidot olisivat samalla tasolla? Eli mahdollisuudet on kummallakin.


Tekeekö joukkue jotain eri tavalla kuin muut joukkueet? Tämä joukkue selvästi kasvoi edetessään kohti seuraavaa peliä. Heillä oli motivaatio ja kiinnostus kehittyä pelien aikana. Päämäärä oli selkeä. Kenelläkään ei ollut joukkueessa selvästikään epäselvää mitä tavoitellaan. Joukkueen johto eli valmentajat tiesivät mitä tekevät. Heillä oli ”johtajan housut tiukasti jalassa” ja he kantoivat vastuunsa jokaisen pelin osalta. He laativat selkeät pelisäännöt joiden kautta joukkueella oli mahdollisuus pelata hyvää jääkiekkoa. Koko tiimi seisoi joukkueen takana. Yhteistyötä hiottiin jokaisen pelin aikana ja se, jos mikä, tuotti tulosta. Yhteistyö kehittyi ja jokainen pelaaja pystyi luottamaan toiseen pelaajaan. Pelaajat arvostivat toisiaan sekä tukivat eri tilanteissa yhteistyössä koko joukkueen tekemistä. He siis pelasivat yhdessä ja rakensivat saumatonta yhteistyötä. Näin minä ainakin näin heidän pelaamisensa.


Selkeillä pelisäännöillä työntekijöiden välillä päästään tavoitteisiin

Voimmeko ottaa opiksi jääkiekkojoukkueen pelaamisesta yrityksen toiminnassa?

Kyllä voimme. Voittaminen ei onnistu ilman suunnitelmallista tekemistä. Voimme tehdä suunnitelman ja noudattaa sitä sekä edetä kohti päämäärää. Mikä se sitten onkaan kenenkin kohdalla. Voimme rakentaa tiimin ympärillemme. Etsiä sellaisia ihmisiä joiden kanssa koemme motivoituvamme sekä innostuvamme tekemään haluamiamme asioita. Etsiä ihmisiä joiden avulla voimme täydentää omaa tekemistämme. Rakentaa selkeät pelisäännöt ihmisten välille. Pelisäännöt auttavat pääsemään tavoitteisiin. Tiedetään kuka tekee ja mitä sekä kenen vastuulla mikäkin asia on.


Selkeä tavoite mihin pyritään, on helpompi saavuttaa

Päämäärä eli tavoite on päätettävä ensin. Mitä kohti haluamme mennä? Leijonat halusi finaaliin ja voittaa. He voittivat mitalin, joka oli päämäärä. Kun tavoite (päämäärä) on selkeä, on helpompi edetä oikeaan suuntaan sitä kohti. Finaaliin tai päämäärään ei mennä suoraan, vaan matkalla olevat esteet on voitettava yksi kerrallaan eli peli peliltä. Ihan samalla tavalla joudumme viemään asioita eteenpäin vaihe vaiheelta. Ilman selkeää suunnitelmaa, mihin olemme menossa, jäämme helposti polkemaan paikalleen.


Hyvä johtaja ohjaa oikeaan suuntaan ja saa kaikki muutkin mukaansa.

Laiva ilman kapteenia ei saata löytää oikeaan satamaan. Hyvä johtaja osaa ohjata oikeaan suuntaan ja saa kaikki muutkin mukaansa. Näin taisi käydä myös jääkiekkojoukkueelle. Sillä oli hyvä, innostunut ja motivoinut johtaja/valmentajat. Hyvän valmentajan (johtajan) on osattava kuunnella jokaista urheilijaa. Löydettävä ja hyödynnettävä urheilijan vahvuuksia koko joukkueen hyväksi. Tässä moni urheiluvalmentaja on taitava. Heillä on myös taito kannustaa joukkue uskomattomiin ja välillä lähes mahdottomiin suorituksiin.


Entä sitten keskittyminen? Leijonat osasi keskittyä oleellisiin asioihin peliensä aikana. Jokaisessa pelissä oltiin mukana joka hetki. Jos keskitymme juuri siihen mitä olemme tekemässä, se vaikuttaa aivan varmasti tulokseen.


Voittajaksi ei synnytä, voittajaksi kehitytään. Uskalla sinäkin kehittyä. Et ainakaan menetä mitään.
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page