top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Millaista on sinun hybridielämäsi?

Millaiseen uuteen normaaliin palaamme? Olen viettänyt koko korona-ajan hybridielämää. Toki yrittäjänä elämäni oli hybridiä jo ennen koronaakin. Korona muutti meidät etätyömaailmaan hetkessä. Elämä muuttui monella työn suhteen kotiin neljän seinän sisälle. Yhtäkkiä meillä piti olla vaikka millaisia yhteyksiä ja digitaalisia valmiuksia. Kodista oli otettava palanen työn toteuttamista varten. Joku nurkkaus tai huone, mikä kenellekin oli mahdollista. Toki osalle meistä etätyön tekeminen oli jo tuttua entuudestaan ennen koronan tuloa.


Nyt olemme palaamassa normaalimpaan elämään ja työntekoon. Millainen on normaali tulevaisuudessa? Hybridinä toteutettavaa työmallia on alettu pohtia varmasti lähes jokaisessa yrityksessä missä ollaan etätyössä oltu. Minkä verran haluamme ihmisten olevan fyysisesti paikalla yrityksen tiloissa ja mikä osa tehdään etänä. Pystytäänkö työilmapiiriä, työnjohtotehtäviä, tiimihenkeä, projekteja, työtehtäviä tekemään hybridinä tuloksellisesti ja kuinka huolehditaan sosiaalisesta kanssakäymisestä porukan kesken?


Tuoko hybridielämä hyvinvointia arkeen ja työhön?

Työtilat tulevat vähenemään. Yritykset siirtyvät yhä enenevässä määrin erilaisiin monitilaympäristöihin, joissa on erilaisia työpisteitä käytössä niille jotka tullevat paikalle. Osa työtiloista siirtyy ihmisten kotiin pysyvämmänkin. Nyt on selvästi haluttu jatkaa etätyömallia ainakin niin, ettei joka päivä tarvitse lähteä mihinkään. Moni on huomannut, että perheen, arjen ja työnteon yhdistäminen on helpompaa, kun aikaa ei kulu matkoihin. Hybridimalli myös mahdollistaa työyhteisön muiden ihmisten tapaamisen.


Työt sujuvat yleensä hyvin jos kaikki ovat paikalla tai etänä. Kaikkien työtehtävät eivät edes sovellu etänä tehtäviksi ja toisissa työtehtävissä voi valita tekeekö töitä etänä vai toimistolta käsin. Vaikeuksia saattaa hybridimallissa tuottaa se, että osa on etänä ja osa paikalla. Helposti etäilijät jäävät vähän paitsioon. Saattaa olla myös, että esimerkiksi osa asioista keskustellaan palaverin tauolla tai joidenkin ihmisten kesken, ja etäilijät jäävät kokonaan paitsioon näissä keskusteluissa. Etäilijät eivät saa kaikkea tietoa mitä paikalla olijat jakavat.


Millainen hybriditila sinulla on?

Yksi asia on tärkeää hybridielämässä. Järjestää itselle sopiva työtila omaan kotiin. Sellainen jossa voi keskittyä työntekemiseen ja olla rauhassa. Digitaaliset yhteydet ja niiden toimivuus. Hyvät yhteydet ja etätyövälineet lisäävät työtyytyväisyyttä ja ovat myös tärkeitä organisaation asiakaskohtaamisissa. Mikään ei ole turhauttavampaa kuin pätkivät yhteydet ja riittämättömät välineet tehdä töitä. Digitaalinen työympäristö korostuu myös etätapaamisissa, kun kaikki välittyy kuvan kautta muille osallistujille. Mitä lähemmäksi digitapaaminen saadaan aitoa tapaamista sen parempi. Meistä jokainen haluaa tulla nähdyksi ja kuulluksi. Pidetään mahdollisuuksien mukaan kamera päällä ja näytetään että ollaan mukana. Aitous kyllä välittyy.


Aivan helppoa ei tule olemaan hybridityömallissa. Varsinkin nuoret ja uudet työntekijät joutuvat ihan uudenlaisen kokemuksen eteen. Nuorille yleensä sosiaaliset suhteet ovat tärkeitä. Työkavereista tulee läheisiä ihmisiä ja saattaa tulla jopa ystäviä. Hybridimallissa se voi jäädä osan ihmisiä kanssa pelkkien etäyhteyksien varaan. Tiimihenkeä joudutaan puhaltelemaan liekkeihin, ettei se sammu.

Itselleni sopii hybridimalli työni puolesta hyvin, mutta aina kun vaan on mahdollista ja ajankäytöllisesti järkevää, tapaan ihmisen mieluiten livenä. Koen livetapaamiset paljon antoisampana. Ja haastatteluissa ilman muuta olen mieluummin livenä kasvotusten. Mikä itsellesi tuntuu parhaalta vaihtoehdolta?
Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page