top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Selviytymistä, sopeutumista ja toiveita suhdanteiden myllerryksessä 😬 🙄 🙏

Vaikka taloustilanne on hankala ja rakennusalalta on tullut huolestuttavia ja huonoja uutisia ja olemme seuranneet huolestuneina parin ison yrityksen konkurssiin hakeutumista, ei asiantuntijoiden mukaan kuitenkaan olla samassa tilanteessa kuin 1900-luvun laman aikana. Onneksi lama-ajasta ei ole kyse tällä hetkellä.


Rakennuslehden mukaan rakennusteollisuus työllistää nyt 170 000 ihmistä, kun se on aiemmin työllistänyt noin 190 000. Eli rakennusteollisuus työllistää nyt 20 000 työntekijää vähemmän. Mutta mitä tapahtuu, kun suhdanteet paranevat ja työpaikkoja on enemmän tarjolla ja avoinna? Toistuuko työvoimapula, mikä meillä kaikilla on hyvässä muistissa.


Sopeuttaminen ja sitkeys pitää töissä työntekijät viimeiseen asti 💪

On luonnollista, että huonona aikana yritykset sopeuttavat toimintaansa monin tavoin; lomautusten kautta, luopumalla vuokratyöntekijöistä, määräaikaisien työntekijöiden sopimuksia ei jatketa ja viimeisenä keinona on työntekijöiden irtisanomiset. Positiivista on, että nyt matalasuhdanteen aikana on rakennusalalla ja rakennusteollisuudessa niitäkin yrityksiä, jotka palkkaavat työntekijöitä lisää.


Taloudellisesta matalasuhdanteesta huolimatta monet yritykset pitävät viimeiseen asti kiinni työntekijöistään ja hakevat ratkaisuja ja tekevät kaikki muut mahdolliset toimet ennen kuin lomauttavat tai irtisanovat työntekijöitänsä. Hyvistä työntekijöistä halutaan pitää kiinni kaikin tavoin eikä heitä haluta menettää.


Hyvä rekrytointikumppani – avain menestymiseen 💎

Vaikka tällä hetkellä osaajia ja työvoimaa on hyvin tarjolla ja osaajien saaminen avoimiin tehtäviin ei tuota ongelmaa, tilanne ei todennäköisesti tule olemaan pitkäaikainen. Yritykset tietävät tämän kokemuksesta, että hyvän taloudellisen suhdanteen aikana on ollut haasteellista löytää osaajia avoimiin tehtäviin. Avoimia työpaikkoja oli paljon tarjolla, mutta osaajia oli vaikea löytää. Onneksi osaajien löytämisessä ovat apuna me ammatikseen rekrytointeja tekevät yritykset. Kun tilanne muuttuu toisin päin ja käydään kilpailua hyvistä osaajista, on hyvä kumppanuus rekrytoijan kanssa arvokas. Hyvän kumppanuuden hyödyistä rekrytoinneissa kirjoitin jo aiemmin. Voit lukea blogin täältä https://www.calmen.fi/post/rakennusalalla-tarjolla-hyvin-osaajia-t%C3%A4ll%C3%A4-hetkell%C3%A4


Valoa tunnelin päässä? 💡

Olaanko nyt jo tilanteessa, jossa on valoa tunnelin päässä? Hesarin (3.10.) pääkirjoituksen mukaan kuluttajat alkavat jo tottua uuteen korkotasoon. Eurostat kertoi, että hinnat nousivat euroalueella syyskuussa 4,3 prosenttia vuoden takaisesta. Vauhti hidastui Suomessa kolmeen prosenttiin. Reaaliansiot ovat vihdoin kasvussa. Korkojen suunta ja korko-odotukset vaikuttavat voimakkaasti kuluttajien käytökseen. Keskikoron nousu on pysähtynyt, ja edessä on hyvin todennäköisesti korkojen laskua. Kuten pääkirjoituksessa mainitaan keskikoron olevan 4,5 % tällä hetkellä, niin tämän suuruista korkoa pidettiin aivan normaalina 20 vuotta sitten. Ennusteiden mukaan 12 kk euribor koron ennustetaan asettuvan alle neljän prosentin tasolle viiden vuoden päästä.


Ovatko kuluttajat tottuneet epänormaalin matalaan tai jopa miinusmerkkiseen korkoon liian pitkään? Tilastokeskuksen mittauksen mukaan suomalaiset ovat osanneet sopeuttaa omaa kulutustaan ja lainanottoaan suhdanteiden mukaan. Uusia asuntolainoja on nostettu vähän. Rakennusteollisuuden mukaan uusia asuntoja aloitetaan tänä vuonna vain 16 000. Kääntyykö kysyntä kasvukeskuksissa jo ensi tai seuraavana vuonna epätasapainoon, kun uusia asuntoja rakennetaan vähemmän ja tarjonta pienenee, mutta kysyntä kasvaa?


Korkojen suuruus ja lainan takaisin maksuajan pituus on ollut meillä kotona myös meidän nuorten aikuisten kanassa puheenaiheena. Kun omaa ensiasuntoamme puolison kanssa ostimme, olivat korot tällä tasolla ja vielä korkeammat ja laina-aika 10 vuotta. Mutta säästäväisesti eläen, hyvin pärjäsimme silloinkin.


Lukiessa eri asiantuntijoiden lausuntoja ja kuunnellessa keskusteluita, tulevaisuus tuntuu ja näyttää nyt kaiken kaikkiaan omien silmälasieni läpi hieman valoisammalta. Vaikka ei tilanne nyt yrittämisen kannalta helppo ole, tilanteen ei kannata antaa lannistaa, vaan keskitytään tekemään töitä murehtimisen sijaan, kyllä tästäkin selvitään.


Yhteistyön voima 🤍

Hallituksen miettiessä säästökohteita ja leikkauksia, toivon ettei lakkoaaltoja nyt tulisi parempaan suuntaan sarastavaa taloustilannetta vaikeuttamaan. Nyt tarvitaan yhteistyötä, keskusteluita ja neuvottelutahtoa, jotta keskusteluiden ja neuvotteluiden kautta löytyy toimivat keinot ja ratkaisut, jotka saisivat maamme talouden kääntymään, lisäisivät kasvua, työpaikkoja ja eivät ajaisi ihmisiä mahdottomaan ahdinkoon.


Soita tai ota yhteyttä, jos rekrytointi tai työnantajuus askarruttavat. Tavoitat minut 📞 044 507 5523 tai https://www.calmen.fi/ota-yhteytta.


Selviytymistä, sopeutumista ja toiveita suhdanteiden myllerryksessä 😬 🙄 🙏
Selviytymistä, sopeutumista ja toiveita suhdanteiden myllerryksessä 😬 🙄 🙏

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page