Mitä luulet, ovatko tulevaisuuden työelämän taitoja luovuus, kriittinen ajattelu, hyvät teknologia-, vuorovaikutus- ja ryhmätyötaidot sekä oppimaan oppiminen tai medialukutaito, esiintymistaito, kulttuuriosaaminen, empatia, itsetuntemus ja yrittäjyystaidot?
Helsingin Sanomissa 22.1. oli hyvä kirjoitus siitä, millaista on työelämä tulevaisuudessa. Mitä taitoja silloin tarvitaan ja mitä ovat työtehtävät. Onko enää perinteisiä ammatteja vai tuleeko digimaailman kautta ihan uusia pestejä? Oppiminen ja varsinkin jatkuva oppiminen tulee olemaan avainasemassa. Uusia tehtäviä ja titteleitä tulee aivan varmasti ilmastonmuutoksen kanssa työskenteleville. Minä uskon että ilmastonmuutos ja kiertotalous tulevat tuottamaan aikamoisen määrän työtä ja tekemistä sekä kehittämistä tulevina vuosikymmeninä.
Minkä alan osaajia tarvitaan tulevaisuudessa?
Mihin siis nuori hakee tänä päivänä? Hän joutuu tekemään ratkaisuja oppimisestaan nyt eikä tulevaisuudessa. Moni miettii sellaisia ammatteja, jotka tulevaisuudessa hoitavat pitkälti robotit. Rokotteita, lääkkeitä ja teknologioita tarvitaan aivan varmasti tulevaisuudessakin. Näihin aloille tarvitaan myös tekijöitä ja ehkä erilaisia kuin tänä päivänä. Ilmastonmuutoksen on povattu lisäävän tarvetta pelastustyöntekijöille, tutkijoille, uudella tavalla ruuantuottamiseen, ja energia-alan ammattilaisille. Ovatko nämä niitä aloja joille nyt kannattaisi hakea? Kyllä luultavasti ovat.
Tarvitaan myös digitaalisia osaajia, toteuttajia ja ehkä niitä jotka osaavat työskennellä robottien kanssa. Tiimissäsi saattaa istua pari ihmistä ja viisi robottia. Joten johtaminenkin tulee vaatimaan uudenlaisia johtamistaitoja. Mielenkiintoista, kuinka robottia johdetaan nykykeinoin? Painellaan nappeja ja näytetään suuntaa, ja robotti hoitaa lopun. Tehokkuusluvut saattavat olla huipussaan. Robotti ei sairastele, eikä tarvitse edes lounastaukoa. Palavereista tuleekin mielenkiintoisia kun ympärillä istuu robotteja ja vuorovaikutus saattaa olla hyvinkin yksipuolista.
Osa työtehtävistä poistuu työmarkkinoilta tai muuttaa muotoaan ja uudenlaisia työpaikkoja syntyy
Helsingin Sanomien jutussa oli kerrottu, että globaalisti on arvioitu 800 miljoonan ihmisen menettävän työn robotiikan takia. Tämä ei suinkaan tarkoita ettei työtä ole. Kyllä sitä on. Työtä tulee uusille aloille, uudenlaisiin tehtäviin ja siihen tulevaisuuden vaatimuksiin on oppimisen kautta vastattava. Myös me työelämässä mukana olevat joudumme uudenlaisten haasteiden eteen. Osa ammateista saattaa kadota ja vaikeutua, jolloin joudumme tai pääsemme opettelemaan uutta kesken työuramme. Koronahan on jo tästä tuonut meille esimakua. Moni esiintyjä, laulaja, näyttelijä, lentoalalla työskentelevä on joutunut uuden harkinnan eteen ammatistaan. On tullut tarve vaihtaa alaa tai toteuttaa osaamistaan uudella tavalla uusien kanavien kautta. Minusta positiivista on ollut havaita rekrytointien yhteydessä, että yhä useammalla työnhakijalla on useampi kuin yksi tutkinto ja osaamista monelta alalta. Monipuolinen osaaminen auttaa myös työelämän muutoksesta selviämisessä.
Uusi maailma vaatii uusia taitoja
Uudenlainen maailma, uudet toimialat, uudet tehtävät vaativat erilaista ajattelua kuin mihin olemme tottuneet. Mestareita tulevat olemaan ne, joilla on taitoa ja kykyä oppia koko ajan tekemisestään ja ympärillä olevasta maailmasta. Tarvitaan kykyä ymmärtää asioita, kuinka tämä vaikuttaa yritykseemme, tuotteisiimme, palveluihimme. Mitä on tehtävä ja mihin suuntaan kehitettävä, jotta pysymme kilpailussa mukana. Luovimmat ja idearikkaimmat ajattelijat kehittävät jotain mitä meillä ei vielä ole, ja siitä voi tulla menestys yritykselle. Tässä intuitiota voi myös hyödyntää ja keksijät ovat jo hyödyntäneetkin. On opittava tulevaisuuden ratkaisuja ennen kuin tulevaisuus on käsillä. Ongelmien ratkaisukyky tulee olemaan yksi tulevaisuuden tärkeä oppiminen, ja se kenellä on osaamista siihen, on kysytty työntekijä. Lisäksi empatia ja medialukutaidot sekä kriittinen ajattelu auttavat työelämän muutoksessa ja tulevaisuuden työelämässä.
Tänä päivänä harva meistä vielä osaa ratkaista tekoälyn tai virtuaalimaailman ongelmia. ”Robottien, tekoälyn ja virtuaalimaailman tulisi olla tutumpia kuin kynä ja paperi”, tuodaan Helsingin Sanomien jutussa esille. Mitä siis pitäisi opettaa tai mistä hakea oppia? Jokaisella työpaikalla ongelmanratkaisutaitoja tulisi kehittää jatkuvasti ja lisätä luovaa ajattelua kaikkien tehtävien tekemisessä ja kehittämisessä. Kaikilla on mahdollisuus oppia, mutta siihen on myös kannustettava. Silloin ihmiset uskaltavat ratkoa, kehittää ja innostua. Sitä kautta syntyy tuloksia.
Hyödynnä sinäkin aivokapasiteettiasi luovasti työsi kehittämiseen.
Comentarios