top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Työnhaussa tärppää ja saat kutsun haastatteluun – miten valmistaudut?

Syksy on monelle työnhakijalle sopiva ajankohta työpaikan vaihtamiselle. Ansaitut kesälomat on jo pidetty. Kesäloman aikana olet ehkä tullut pohtineeksi nykyisen työpaikan positiivia ja negatiivisia puolia. Se on luonnollista. Lomaillessasi, poissa ollessasi työpaikalta ja töiden parista, saat etäisyyttä ja näet asiat erilaisessa valossa. Mihin vaakakuppisi kääntyy? Aloitat työt innolla hyvin levätyn loman jälkeen. :) Tai päädyt ehkä ratkaisuun, on aika katsoa uusia tuulia ja haasteita työelämässä.


Haastattelu on kahteen suuntaan tapahtuvaa viestintää

Jokaisella meistä on omat tapamme valmistautua työhaastatteluun. Rekrytoijana suosittelisin valmistautumaan työhaastatteluun huolellisesti, jos olet oikeasti motivoitunut ja palat suorastaan halusta päästä tekemään kyseistä työtä. Niin myös rekrytoija tekee taustatyön huolella ja valmistautuu kohtaamaan sinut.


Nykypäivän haastattelutilanteet eivät ole kuulustelutilanteita, vaan kahteen suuntaa tapahtuvaa viestintää ja keskustelua puolin ja toisin. Rekrytoija kuuntelee sinua herkällä korvalla. Esittää lisäkysymyksiä tarvittaessa. Yritykset ovat tiedostaneet, että haastattelutilanteet, viestintä rekrytointiprosessin aikana ja koko rekrytointiprosessi ovat osa yrityksen työnantajamielikuvaa.

Miten sitten valmistautua haastatteluun?

Valmistautuminen lähtee jo hakemuksen kirjoittamisesta ja cv:stä. Älä jaarittele itsestään selvyyksiä hakemuksessasi, vaan kerro miten oma osaamisesi vastaa avoinna olevan työtehtävän vaateisiin? Yritä tiivistää osaamisesi, mutta tuo esille kaikki oleellinen.

  • Haastatteluun tullessa ole ajoissa paikalla, hieman ennen haastattelun alkamista. Jos jostakin syystä myöhästyt, ole yhteydessä haastattelijoihin.

  • Pukeudu siististi ja asiallisesti.

  • Ota mukaasi mahdollisesti pyydetyt työnäytteet tai muu pyydetty materiaali. Tai toimita materiaali etukäteen haastattelijoille.

  • Kerro osaamisestasi konkreettisten esimerkkien avulla.

  • Kysyttäessä, uskalla vastata myös omiin kehittämiskohteisiisi.

  • Mieti etukäteen kysymykset, joihin haluat lisätietoa.

  • Selvitä ja ota selvää millainen kyseinen yritys on yrityksenä ja työnantaja. Mitä yritys tekee? Keitä ovat heidän asiakkaansa? Tutustu yrityksen verkkosivuihin. Katso miten yritys on esillä sosiaalisessa mediassa jne.

  • Ovatko yrityksen arvot sopusoinnussa sinun omien arvojesi kanssa?

  • Ole rehellinen vastatessasi kysymyksiin. Yliluvattu osaaminen tulee esille kyllä myöhemmin. Yllätä työnantaja mieluummin laajemmalla osaamisella, kuin annoit ymmärtää, kuin päinvastoin.

  • Näytä, että olet aidosti kiinnostunut yrityksestä ja olet hakemassa työpaikkaa tosissasi.

  • Haastattelun päätyttyä, kiitä keskustelusta ja älä turhaan pitkitä haastattelua.

  • Ole aito oma itsesi. Se riittää hyvin. Päälle liimattu tuppaa näkymään.

Oikeita ja vääriä kysymyksiä ja vastauksia ei ole. Harvoin kukaan hakija täyttää kaikkia hakuilmoituksessa mainittuja osaamisvaateita, joten hae rohkeasti juuri niitä tehtäviä, joista olet aidosti kiinnostunut. Motivaatio ja oikea asenne ovat jo paljon ja osaamista voi aina kartuttaa. Kokonaisuus ratkaisee.


Antoisia ja onnistuneita haastatteluita!


Kuvauspaikka Didrichsenin taidemuseon veistospuisto. Valokuvaaja Julia Alakulju. 💜


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page