top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Lintujen laulu, aurinko, kevät ja musiikki aivojemme virikkeinä

Kevään myötä elämä näyttää valoisammalta. Energiaa on enemmän. Vaikuttaako kevät keskittymiseemme vai heikentääkö se sitä? Keskittymiskykymme on usein äärirajoilla, jos on monta tulipaloa yhtä aikaa sammutettavana työpäivän aikana. Varsinkin asiantuntijatyö vaatii keskittymistä. Etätyössä on se hyvä puoli, että välillä voi mennä ulos nauttimaan auringosta ja kuuntelemaan lintujen viserrystä. Tavoittamattomiin on kuitenkin vaikea vetäytyä. Pelkät älylaitteet keskeyttävät tekemistä vähän väliä. Aivot myös oppivat nopeasti keskeyttämisen aikataulun, ja saattavat antaa signaalia että nyt kannattaa pitää tauko. Tämä on hyvä asia, mutta voi myös vaikuttaa keskittymiseen. Aivot saattavat alkaa opittuaan antaa tauon merkkejä niin usein, että keskittyminen kärsii.


Itse pidän erityisesti selkeistä työjaksoista. Pyrin tekemään työtä keskeyttämättä aina tietyn ajan verran, ja sen jälkeen pitämään selkeän tauon. Tämä pitää arjen rytmissä myös työrytmiä hyvin yllä. Liian pitkät jaksot yhteen putkeen heikentävät aina omaa keskittymiskykyäni. Pidän kuitenkin huolta, että en anna aivojeni oppia keskeyttämään työtäni. Kun teen sellaista mikä vaatii täydellistä keskittymistä, laitan puhelimen äänettömälle. Toinen hyväksi havaitsemani keino paljon keskittymistä tai tiukkaa aikataulua vaativaan tehtävään, on aloittaa työn tekeminen heti aamusta ja tehdä työ loppuun ennen kuin avaan sähköpostin tai muita älylaitteita. Vetäydyn tavallaan työnsuorittamisen tilaan.


Jäin kuitenkin pohtimaan musiikin vaikutuksia luettuani Helsingin Sanomista pari viikkoa sitten mielenkiintoisen jutun, kuinka musiikki vaikuttaa oppimiseemme ja keskittymiseen. Jutussa tuotiin esille, että lapset oppivat musiikin kautta kirjaimia, äänteitä ja tavuja. Vieraankielen opinnoissa myös musiikki auttaa oppimaan, kun toistaa vieraankielen sanoja laulamalla. Musiikki on erinomainen keino vaikuttaa vireystilaan. Oikeanlainen musiikki auttaa myös keskittymään. Minulle keskittymiseen sopiva musiikki on rauhallinen hiljaa taustalla soiva pianomusiikki.


En tiedä kuinka paljon lintujen äänet vaikuttavat keskittymiseen, mutta mikään ei ole rentouttavampaa kuin istua aamulla ulos kahvikupposen ääreen kuuntelemaan lintujen konserttia. Ainakin sen tuoma mielen rauha rentouttaa ja sitä kautta edistää keskittymistä.


Musiikin vaikutuksista työn tuottavuuteen on tehty tutkimuksia. Helsingin Sanomien jutussa kerrottiin Yhdysvaltalaisesta tutkimuksesta, jossa aamuisin ja iltapäivän loppupuolella soitettu nopeatempoinen musiikki paransi työntekijöiden tuottavuutta ja tyytyväisyyttä. Yleensä ympäristöstä tulevat äänet helposti häiritsevät keskittymiskykyä, mutta musiikki ei.


Jutussa tuotiin esille, että musiikin ennustettavuus ja rytmi tekevät siitä aivoillemme vähemmän kuormittavaa kuin muut äänet. Aivomme ja hermostomme on kehittyneet erottamaan musiikin melusta ja vastaamaan sen rytmiin. Musiikki aktivoi aivojemme samoja alueita kuin esimerkiksi syöminen. Eli tuottaa hyvää oloa meille ja lisää kykyämme keskittyä. Mielimusiikin kuuntelu vapauttaa aivoissa dopamiinia, joka säätelee mielihyvän lisäksi muistia, tarkkaavuutta, toiminnanohjausta ja motivaatiota. Musiikki voi siis tehostaa useita kognitiivisia toimintojamme.

Kannattaa kokeilla musiikin vaikutuksia.


Odotan kesäisempiä päiviä, kun voin avata heti aamulla ikkunan ja kuunnella linnun laulua taustalla tehdessäni työtä. En tiedä toimiiko se samalla tavalla kuin musiikki rytmiltään aivoihini, mutta lintujen laulua voisi kuunnella vaikka kuinka pitkään. Näin keväällä aikaisin aamulla erityisesti lintujen konsertointi on niin virikkeellistä, ja ihmettelen monesti kuinka kauniita sointuja niiden viserrys voikin sisältää. Myös myöhäinen ilta on hyvä ajankohta nauttia luonnon äänistä muun taustamelun hiljennyttä, vaikka kävelylenkin lomassa.

Hyödynnetään aivojemme hyvinvoinnin edistämiseksi suurta saatavilla olevaa musiikkitarjontaa, josta löytyy meille jokaiselle jotakin sekä luonnon tarjoamaa musiikkia.

HAUSKAA VAPPAUA 2021 TOIVOTELLEN !



23 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page