top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Asenne ratkaisee – ikää ei rekrytoida

Onko sinun mielestäsi työmarkkinoilla ikärasismia tänä päivänä? Rekrytoinnin ammattilaiset ovat nostaneet erilaisissa artikkeleissa usein hakijan tärkeimmiksi tekijöiksi motivaation työtehtävää kohtaan. Ikää ei yleensä nosteta esille. Ikä kuitenkin on olemassa ja kaikki me vanhenemme.


Työnteko ei kuitenkaan ole iästä kiinni. On toki ammatteja, joissa terveydellisistä syistä ei voi jatkaa liian pitkään. Mutta mikään ei estä silloin opiskelemasta vaikka uutta ammattia. Olen itse tyytyväinen siihen, että ihmiset voivat halutessaan, ja siihen kannustetaankin, jatkaa työntekoaan pidempään. Eläkkeelle jäädessäänkin moni jatkaa työtekoa, mutta kivaa on se, että voi itse sanella ehdot. Voi tehdä vähemmän ja sopivissa määrin omaan kuntoon ja tilanteeseen nähden. Nauttia eläkepäivistä ja työskennellä kun siltä tuntuu.


Yhteiskuntamme on selvästi suhtautunut huomattavasti positiivisemmin kokeiden ihmisten palkkaamiseen viimeisten vuosien aikana. On myös työtehtäviä, joissa ikä ja elämänkokemus voi olla eduksi työtehtävissä selviytymiseen. Näin saadaan myös varmistettua hiljaisen tiedon siirtyminen yrityksessä. Yrityksissä on kannustettu monia osaajia jäämään töihin vielä eläkkeelle siirtymisen jälkeenkin. Elämme nykyään pidempään hyväkuntoisempana sekä aktiivisempana, joten suunta kokeiden ihmisten työllistämiseen on ollut hyvin positiivinen.


Ikä tuo kuitenkin omat vaikeutensa työnhakuun. Ihmisten pitäisi enemmän uskaltaa ”haastaa” työnantajia miettimään palkkaamista osaamisen näkökulmasta. Osata tuoda paremmin ja vähättelemättä omat vahvuudet ja mahdollisuudet esille. Uskaltaa rohkeasti kyseenalaistaa työnantajaa ikäkysymyksissä, jos tuntuu siltä että ikä tuo vaikutuksia haastatteluun.


Jokainen ikäryhmä itseasiassa kohtaa vaikeuksia työnhaussa. Alle kolmekymppinen on helposti liian kokematon ja nuori. Työnantaja saattaa miettiä jaksaako hän sitoutua vai kerääkö vain CV:n meriittiä. Vastaavasti 30 – 45 -vuotiaat ovat ikäluokka, joka elää ruuhkavuosia. Yritykset voivat miettiä, että ruuhkavuosia elävän henkilön niin isän kuin äidinkin palkkaaminen voi aiheuttaa tasapainoiluhaasteilta, niin kotona kuin työpaikallakin. YLE:n teettämän kyselyn mukaan tasapainoilu haasteita tulee myös iseille samalla tavalla kuin äideillekin. Muun muassa lapsen sairastuminen yhdistettynä samanaikaisiin tärkeisiin työtehtäviin aiheuttaa kuormitusta. (https://yle.fi/uutiset/3-10605901) Toki työnantajat nykyään ymmärtävät, että perhe-elämä ei ole erillinen saareke työelämästä, vaan voi olla myös voimavara työntekijälle. Työn ja perhe-elämän yhteensovittamisesta hyötyvät molemmat työnantaja ja työntekijä.


Kokeneiden ikääntyvien ihmisten kohdalla voidaan miettiä, onko osaaminen vanhentunutta ja jaksaako henkilö enää panostaa työhön ja kouluttaa itseään tarpeen vaatiessa. Hyvä ja toimiva työyhteisö on kuitenkin yleensä sellainen, että siellä on monen ikäisiä ihmisiä. Yhteisön näkökulmat laajenevat, kun eri ikäluokat tuovat näkemyksiä ja kehittävät yhdessä. Osaamista pystytään jakamaan ja tulokset ovat paljon parempia.


Uskon itse, että omalla asenteella ja suhtautumisella voi tehdä paljon. Olemme jokainen yksilöitä. Oman uskon on riitettävä työnhakuun. Työnhakutaitoja on kehitettävä. Jos ei osaa tehdä kunnon hakemusta, sitä voi opetella. Mikäli taas haastattelu pelottaa, voi pyytää vaikka kaveria avuksi haastattelemaan ja harjoitella. Kaikkea voi opetella, ja tietoa löytyy sekä ohjeita ja opastusta jo pelkästään netin syövereistä. Myös kursseja ja koulutuksia löytyy.


Ikä työnhaussa voi olla myös omassa päässä. Jos itse koet olevasi liian vanha, niin ihan varmasti rekrytoijakin sen huomaa. Hae työtä osaamisellasi, vahvuuksillasi, kehittymismahdollisuuksillasi, kiinnostuksellasi, innostuksellasi, omalla motivaatiollasi ja uskalla kertoa miksi juuri sinä. Hae työtä juuri omana itsenäsi.


Ihanaa olla taas päivän vanhempi ja kokeneempi. Olen itsekin aika kokenut ihminen, mutta minulla on työelämälle vaikka kuinka paljon vielä annettavaa. Nyt myös elämänkokemus, työkokemus ja osaaminen ovat vahvimmillaan. Pystyn hyödyntämään niitä kaikkia jokaisen asiakkaan hyväksi. En tiedä haluanko koskaan lopettaa työntekemistä. Työ on mielenkiintoista ja innostavaa, ja minä päätän itse kuinka mielenkiintoista se on minulle.25 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page