Tämä on aina tärkeää, mutta alasta riippumatta, tärkeys korostuu nyt yhteiskunnassamme. Rekrytoinnin osalta tämä myös korostuu erityisesti. Vikainvestointeihin resurssien osalta ei ole nyt yhdelläkään yrityksellä varaa. Kun talous on tasapainossa ja menee hyvin, niin silloinkin vääränlainen rekrytointi maksaa, mutta se ehkä vielä pystytään maksamaan. Nyt harvalla yrityksellä on siihen rahaa ja aikaa. Viime viikolla otin kantaa juuri siihen, että oikeaan tehtävään palkataan oikea ihminen. Tämä alkaa jo paljon ennen rekrytointiprosessin käynnistymistä. Kun on päästy rekrytointiprosessin työpaikkailmoituksen laatimisen vaiheeseen, ei sekään ole mikään ihan ”läpihuuto” juttu. Siihen jo kannattaa satsata ja miettiä tarkkaan monta asiaa. Mikäli yrityksellä ei ole tavoitteet kirkastettu eikä ihan tarkalleen tiedetä suuntaa mihin halutaan suunnata, voi tämä vaikeuttaa myös jo alkuvaiheessa rekrytoinnin onnistumista. On vaikea määritellä tarkemmin mitä tehtäviä ja vastuita työhön kuuluu sekä mitä kaikkea ne tulevaisuudessa voivat olla. Ennen työpaikkailmoituksen laatimista kannattaisi miettiä määrälliset ja laadulliset tavoitteet mitkä tehtävälle asetetaan.
Minä koen tarve- ja osaamismäärittelyn yhdeksi rekrytointiprosessin kriittisimmäksi ja tärkeimmäksi vaiheeksi. Jos koet, ettei sinulla ole siihen aikaa, unohda koko rekrytointi tai anna se jonkun muun hoidettavaksi. Tämä helpottaa huomattavasti ilmoituksen laadintaa ja oikean henkilön etsimistä.
Tässä oma kiteytetty listani mitä kysymyksiä kannattaa vähintään pohtia työpaikkailmoitusta laadittaessa. 1. Mitkä ovat vastuut työtehtävässä? 2. Mitä osaamista tarvitaan heti aloitusvaiheessa? 3. Mitä osaamista tullaan perehdyttämään? 4. Millaiset henkilön ominaisuudet tukevat häntä työssä onnistumisessa oikeasti? 5. Mitkä ominaisuudet vastaavasti voivat haitata tai hidastaa onnistumista? 6. Työkokemus onko kuinka olennainen ja millaista laadullista kokemusta tarvitaan? 7. Millä tavoin onnistumista tullaan mittaamaan?
Mittaaminen on asia, jota kannattaa pohtia. Mikäli hakijalta vaaditan esimerkiksi vahvaa itsenäistä tuloksentekotaitoa, hakemuksessa kannattaa tuoda tämä esille. Toinen esimerkki voisi olla etäjohtaminen. Työ edellyttää itsenäistä tekemistä, jota johdetaan kauempaa. Hakijan tulisi jo työpaikkailmoituksesta ymmärtää onko hänellä tähän kykyä ja taitoa vai onko hän tottunut aivan erilaiseen johtamisen kulttuuriin. Ilmoituksessa olisi hyvä tuoda esille tärkeimmät 4-5 asiaa, jotka vaikuttavat työssä onnistumiseen sekä siinä kehittymiseen. Hyvä ilmoitus tuo minusta oikeanlaisia hakijoita ja nostaa aina myös yrityksen työantajakuvaa. Ilmoituksella saadaan myös helposti paljon hakijoiksi niitä ei niin oikeita henkilöitä. Kun tarpeet ja tavoitteet ovat kirkkaasti mielessäsi, tee hyvä työpaikkailmo ja varmista sillä laadullisesti yritykseen soveltuvat hakijat.
.
#työelämä #liiketoiminta #tarveharkinta #tavoitteet #rekrytointi #työpaikkailmo #hakuilmoitus #työ #työnantaja #esimies #työnhakija #virherekrytointi #työpaikkailmoituksenlaadinta #mittarit #mittaaminen #onnisturekrytoinnissa #calmenhr
Comments