top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Hoitaako tekoäly osan rekrytointiprosessistasi ? 🤔

Meneekö rekrytointi kasvottomaksi tekoälyn tehdessä karsintaa hakijoista? Tekoäly tarkastelee ja karsii hakijoita työhakemuksesta ja ansioluettelosta datapisteiden avulla, joita se vertailee sitten siihen mitä rekrytoija työnhakijalta odottaa. Datapisteitä voivat olla esimerkiksi työkokemus, työhistoria, osaaminen, etäisyys työpaikkaan tai todennettavissa olevat pätevyydet kuten työturvallisuuskortti. Tekoäly antaa oman arvionsa hakijasta, kertoo Ylen videoklipissä 25.3.2024 ”Voiko työpaikka jäädä kiinni liian pitkästä työmatkasta? Selvitimme, miten tekoäly lukee työhakemuksia”.


Miten varmistutaan siltä, ettei datapisteinä ole kansallisuus, ihonväri, sukupuoli, ikä, jne.?  Miten voidaan olla varmoja siitä, ettei tekoäly suosi jotain näitä tiettyjä ominaisuuksia? Tässä vastuu jää rekrytoijan tai henkilön vastuulle kuka ja miten hän määrittelee datapisteet.  Näin ollen onko tekoäly kliinisempi arvioimaan hakemuksia kuin ihminen eli rekrytoija?


Persoonallisien piireiden määrittely tekoälyllä? 😲

Ylen videoklipissä 31.5.2017 ”Mullistaako tekoäly rekrytoinnit” jo silloin vuonna 2017 keskusteltiin Baronan Tuomas Mikkosen ja Futuricen Kirsi Louhelaisen kesken videoiden hyödyntämisestä ja tulkitsemisesta tekoälyn avulla.  Jutun mukaan jo 2017 oli kehitteillä teknologiaa, jonka avulla voidaan tulkita hakijan lähettämän videon perusteella, millaisessa mielentilassa hakija videon on lähettänyt? Onko hän rentoutunut, vapautunut ja mitkä asiat vaikuttavat hakijan vastaukseen?


Mikkosen mukaan nämä teknologiat olivat jo silloin 2017 tutkinnassa, miten teknologiaa voidaan hyödyntää eli miten myös persoonaa voidaan tutkia tekoälyn avulla. Louhelaisen mukaan persoonan tutkiminen tekoälyllä on käytössä hyvinkin viiden vuoden päästä. Jos arvio piti paikkaansa, tekoälyllä voidaan hakijan persoonaa tutkia ja hyödyntää sitä rekrytoineissa jo tällä hetkellä. Tämä on minusta hieman pelottavaa. Jos näin toimitaan, mielestäni tämä pitäisi tuoda hakijalle tiedoksi ennen hakemuksen jättämistä.


Millaisiin hakuihin tekoälyn hyödyntäminen soveltuu?

Soveltuuko tekoäly paremmin isojen rekrytointitalojen hakuihin, joihin tulee satoja hakemuksia kerta toisensa jälkeen?


Omassa työssäni en käytä tekoälyä hakijoiden karsimiseen.  Avoimissa hauissa pyrin huolellisen toimeksiantokeskustelun ja yritykseen perehtymisen perusteella laatimaan totuudenmukaisen ja konkreettisesti tehtävää vastaavan kuvauksen työstä hakuilmoitukseen, jolloin hakemusten määrä on yleensä pienempi ja hallittavissa paremmin. Lisäksi medioiden valinta ja kohdentaminen vaikuttavat tulevien hakemusten määrään. Eli ilmoittelen avonaisesta työpaikasta niissä medioissa, joissa tiedän haluamani kohderyhmänkin viettävän aikaansa.


Säilyykö päätösvalta ihmisillä? Rekrytoijan vastuullisuus!

Onko oikeasti niin että päätösvalta säilyy ihmisillä, kuten väitetään? Ihminen tekee datapisterajaukset tekoälylle hakemuksien esikansinnalle. Eikö tällöin tekoälyn tekemä esikarsinta jo ohjaa keiden hakemukset pääsevät jatkoon?


Otin kantaa Ylen verkkosivuilla olevaan kyselyyn eilen. Kyselyssä noin 70 % 5538 vastaajasta oli sitä mieltä, että tekoälyn käyttö rekrytoinneissa on huono juttu. Ylen kyselyssä kysyttiin myös, haluaisitko tekoälyn arvioivan soveltuvuuttasi rekrytointiprosessissa, jos se nopeuttaisi prosessia? Liki 80 % 5090 vastaajasta vastasi ”En”.


Itse pohdin, onko tekoäly niin kehittynyt jo, että se pystyy arvioiman hakijaa kokonaisuutena hakemuksen ja cv:n perusteella samalla tavoin kuin ihminen? Tulin siihen lopputulokseen itse, ettei tekoäly voi arvioida hakijaa kokonaisuutena, ainakaan vielä.


Tekoälyn haitallisesta vaikutuksesta /riskeistä rekrytoinneissa on ollut huolissaan myös EU parlamentti, joka hyväksyi tekoälyn käyttöä sääntelevän lain. Lailla pyritään suojaamaan ihmisten perusoikeuksia ja demokratiaa. Käytännössä laki velvoittaisi rekrytoijilta tekoälyn käytön läpinäkyvyyttä ilmoittamalla, millaisia asioita algoritmin halutaan nostavan hakijasta esiin ja miten algoritmia siihen opetetaan. Hyvä näin! 🙌


Tekoäly on hyödyllinen monessa asiassa, mutta Itse en koe mielekkäänä hyödyntää tekoälyä rekrytoinneissa #Calmen HR-palveluissa, ainakaan tällä hetkellä. Hakijat ovat kokonaisuuksia osaamisineen, kokemuksineen, koulutuksineen ja persoonallisine piirteineen. Tehokkuuden maksimointi ei ole oma juttuni, mieluummin luen ja käsittelen jokaisen hakijan hakemuksen itse. 💜 Olemme kaikki yksilöitä. 💜


Hoitaako tekoäly osan rekrytointiprosessistasi? 🤔
Hoitaako tekoäly osan rekrytointiprosessistasi? 🤔

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page