top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Oletko introvertti vai extrovertti? Kumman rekrytoisit?

Liisa Kelttikangas-Järvinen on ujojen puolella, niin minäkin. Tai no, olen kyllä kaikkien kukkien puolella, mutta haluan nostaa ujojen osaamisen esille. Se jää toisinaan puiden varjoon. Liisa Kelttikangas-Järvinen sanoi Helsingin Sanomissa aikoinaan (13.6.2019) näin ” Työpaikoilla ihaillaan aktiivisia ja sosiaalisia työntekijöitä, vaikka ujon palkkaamalla saattaisi saada parempaa jälkeä, väittää professori Liisa Keltinkangas-Järvinen. Keltinkangas-Järvinen jatkaa, että samanlaiset persoonat suosivat tosiaan. Haastattelija on aina melkein ekstrovertti, ja hän ymmärtää heti toista ekstroverttiä. Silloin haastattelussa syntyy voimakas vääristymä.”


Rekrytoijana voin sanoa, että ammattitaitoinen rekrytoija valmistautuu huolellisesti haastatteluun, kysymyksiin sekä tutustuu yritykseen ja sen tarpeisiin etukäteen. Tiedostan kuitenkin, että kokemattomalle haastattelijalle saattaa hyvinkin käydä kuten Kelttikangas-Järvinen tuossa tuo esille. Työtehtävästä riippuu millaiset ominaisuudet hakijassa mihinkin työtehtävään kannattaa valita. Olen kuitenkin samaa mieltä, että ujot introvertit olisi otettava paremmin huomioon. Heidän osaamisensa saattaa toisinaan jäädä piiloon. Jos haastattelija ei pidä ”tuntosarviaan” koko ajan koholla, on mahdollista, että häneltä jää osa osaamisesta jopa huomaamatta. Varsinkin jos haastattelija siirtyy enemmän esille, ja haastateltava ei ole ”pääroolissa näyttämöllä”. Ujot introvertit saattavat hieman vetäytyä ”kuoreensa”. Tämä vaatii kokeneeltakin haastattelijalta taitoa saada ihminen ”kuoriutumaan” kuorestaan esille.


Väittäisin melkein, että jokaisessa työyhteisössä tarvittaisiin ujoja introvertteja sekä ulospäin suuntautuneita ekstroverttejä. On myös työtehtäviä, joissa introvertti menestyy paremmin kuin extrovertti ja toisin päin. Introverteista ajatellaan helposti, että he eivät tule niin hyvin toimeen ihmisten kanssa tai eivät ole kovin sosiaalisia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Introvertti haluaa tehdä työnsä rauhassa. Se että hän vetäytyy omiin oloihinsa, ei tarkoita ettei hän halua jutella muiden kanssa tai on huonolla tuulella. Hän haluaa keskittyä. Introvertti ei ole ensimmäisenä juttelemassa käytävällä tai lähtemässä muiden kanssa baariin töiden jälkeen. Hän syventyy mielellään pienen porukan kanssa asiakeskusteluihin aiheista, jotka ovat keskustelijoille tärkeitä. Moni ajattelee, että ei introvertistä ole esittelemään asiakkaille ratkaisuja, töitä tai tarjouksia. Jos introvertti pääsee esiintymään ja saa puhua kiinnostuksensa kohteesta, ja siitä minkä hän hallitsee, hän taatusti ottaa kuulijakuntansa. Hän innostuu ja saa muutkin innostumaan. Hänen vahva ja uskottava osaamisensa tulee esille niissä tilanteissa. Kuulijat luottavat häneen.


Rekrytoidessa kannattaakin antaa kaikkien kukkien kukkia ja katsoa ettei kukaan jää puun varjoon. Ujoja tarvitaan ja heidän osaamistaan. Taitava rekrytoija kykenee luomaan haastattelutilanteessa ilmapiirin, jossa haastateltavalla on hyvä ja rento fiilis keskustella ja olla oma itsensä. Rekrytoijalle on ilo tehdä rekrytointia, kun hän saa ihmisen pudottamaan suojakuorensa ja kaivettua kaiken osaamisen esille.


66 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page