top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Onko ikä päätöksentekijän mittari vai osaamisen kokonaisuus?

Olen mielenkiinnolla seurannut Yhdysvalloissa naisten olemista ja tulemista yhteiskunnan huippupaikoille. Rekrytoijana olen itse aina arvostanut eri sukupolvia ja todennut, että työyhteisö missä on edustettuna hyvin eri sukupolvet on usein hyvin toimiva ja osaamistaan jälkipolville siirtävä. Meillä Suomessa on paljon kokeneita miehiä mukana politiikassa ja yritysten hallituksissa sekä myös operatiivisissa johdoissa. Kokeneita ikääntyneitä naisia ei tahdo löytyä. Kokemuksen siirtäminen on tärkeää ja kehittää aina mitä tahansa organisaatiota. Haluaisinkin itse enemmän hyvin kokeneita naisia lisää mukaan niin politiikkaan kuin yrityselämään jakamaan sitä valtaava tietoa ja taitoa, jonka he ovat ammentaneet matkan varrella itselleen.


Asenne ja motivaatio eivät ole ikään sidottu asia

Kokeneilla ihmisillä on usein motivaatio kehittämiseen ja jakaa osaamistaan. He haluavat antaa tieto-taitonsa nuorempien käyttöön. He ovat myös loistavia mentoreita, joita yritysmaailma voisi vielä enemmän hyödyntää. Motivaatio ja innostuneisuus ei ole iästä kiinni. Ikää voi olla vaikka 60-90 vuotta, ja silti ihminen voi olla terävä kuin partaveitsi. Hänellä voi olla aivan uusia tai erilailla toteutettavia kehitysehdotuksia, ideoita ja näkemyksiä. Hänellä on myös kokemus jo tehdystä. Osaaminen on moniulotteista ja antaa mahdollisuuden katsoa eri näkökulmista asiaa kuin asiaa.


Rekrytoinnissa pitäisi yhä enemmän katsoa kokonaisuutta, asennetta, osaamista ja halua kehittää omaa sekä muiden osaamista. Tämän päivän suunta kannustaa ihmisiä jatkamaan pidempiä työuria on hyvä. Se ei tarkoita että kaikkien pitää jatkaa, mutta ne jotka haluavat rohkaistuvat helpommin jatkamaan työuraansa. Yhteiskuntamme tulee tarvitsemaan sitä osaamista. Varsinkin nyt tässä maailman tilanteessa kaikki osaaminen työelämässä on todella tarpeen.


Talouden elvyttämisestä tervehdyttämiseen – lisätään työllistymistä

Meillä tulee eteen talouden elvyttämisen jälkeen talouden tervehdyttäminen. Talouden kasvu ja hyvinvointi perustuvat työhön ja työn tuottavuuteen, mutta näissä avainjutuissa olemme heikoilla. Alhainen työllisyysaste ja hidas tuottavuuden kasvaminen ovat huono yhtälö tervehdyttämisen kannalta. On tärkeää saada kaikki työikäiset tuottavaan työntekoon tukien jakamisen sijaan.

Yritykset joutuvat myös tervehdyttämään toimintaansa. Moni toimiala joutuu miettimään uusia keinoja työntekemiseen sekä markkinoilla toimimiseen. Niissä tilanteissa uudet nuoret ideat ja ajatukset ovat tarpeen, mutta kestävän liiketoiminnan jatkamiseksi myös kokemus on yhtä tärkeää ratkaisujen tekemisessä.


Hyödynnä kaikki saatavilla oleva osaaminen

Monella alalla tilanne on se, että vääriä ratkaisuja ei ole varaa tehdä koronan aiheuttaman tilanteen johdosta. Ei myöskään ole välttämättä kovin paljon varaa maksaa oppirahoja. Tämän takia rekrytoinneissa ja ihmisten hyödyntämisessä kannattaa miettiä millaisia kokoonpanoja tarvitaan, jotta päätöksiä voidaan tehdä turvallisemmin mielin ja välttää virhearvioinnit. Yrityksellä voi olla loistavia osaamisen resursseja jo eläkkeellä, jotka saattaisivat tässä tilanteessa olla hyödynnettävissä ratkaisujen analysoimiseksi sekä tekemiseksi. Niitä voi löytyä muilta aloilta ja kokeneita naisia ja tietysti myös miehiä voitaisiin hyödyntää yhä enemmän analysointiin sekä suunnitteluun liittyvissä tehtävissä. Yrityksellä ei koskaan ole liikaa osaamista.


Onneksi meillä suhtautuminen kokeneiden ihmisten palkkaamiseen on kääntynyt viimeisten vuosien aikana positiivisempaan suuntaan. Edelleen kuitenkin naiset ovat huomattavasti heikommassa asemassa ikääntyessään. Harmaantunut kokenut mies on voimavara, miksei harmaantunut kokenut nainenkin? Haluaisin haastaa yritykset ja organisaatiot käyttämään harmaantuvien naisten energian ja osaamisen hyödykseen.


4 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page