top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Vaikeista asioista puhuminen ja niiden k√§sittely ūü§∑‚Äć‚ôÄÔłŹ ūü§∑‚Äć‚ôāÔłŹ ūüôč‚Äć‚ôāÔłŹ ūüôč‚Äć‚ôÄÔłŹ

Vaikeita asioita ei monesti haluta ottaa esille työpaikoilla. Pelätään, että joku loukkaantuu, pelätään tai ehkä hävetään omien tunteiden paljastumista. Pelätään, mitä vaikeiden asioiden esiintuomisesta mahdollisesti seuraisi minulle.  Miksi näin? Koska vaikeiden asioiden käsittelyyn liittyy aina tunteita, joiden esiintuloa voidaan pelätä tai pelätään leimautumista.


Pelkäätkö leimautumista epäammattimaiseksi?

Uskallatko ty√∂paikallasi sanoa en tied√§? Vai vedet√§√§nk√∂ siit√§ johtop√§√§t√∂s, ett√§ osaamisesi ei ole ajan tasalla? Alkaako joku muu p√§te√§ paremmuudellaan? Kuunnellaanko ‚ÄĚmusta tuntuu lauseella‚ÄĚ aloitettua puheenvuoroa? Pelk√§√§tk√∂ leimautuvasi ep√§ammattimaiseksi, jos iloitset, naurat tai hulluttelet ty√∂paikallasi? Onko ty√∂paikallasi sallittua olla hiljainen, vet√§ytyv√§ ja tarkkaan sanansa harkitseva ty√∂ntekij√§? M√∂k√∂tet√§√§nk√∂, kyr√§ill√§√§nk√∂ tai supistaanko ty√∂paikallasi k√§yt√§vill√§, vai uskalletaanko asioista keskustella ja nostaa ongelmat esiin? Keskustellaanko ja kuunnellaanko ty√∂paikallasi aidosti, vai onko p√§√§t√∂s jo tehty?


Mit√§ vaikeiden asioiden puhumisen v√§lttelyst√§ seuraa? ūü§∑‚Äć‚ôÄÔłŹ¬†ūü§∑‚Äć‚ôāÔłŹ ūüíį

Vaikeista asioista puhumisen välttely aiheuttaa luovuuden hiipumista ja syö energiaa valtavasti. Lisäksi välttely voi aiheuttaa työntekijöiden vaihtumista, kun he äänestävät jaloillaan sekä vähentää tuottavuutta ja voi hidastaa projektien läpiviemistä sekä haittaa yhteistyötä ja vähentää työhyvinvointia. Yksilön ja yrityksen kehittyminen vähenee. Ennen kaikkea yritys menettää euroja, kun näitä asioita korjataan ja paikataan kuntoon.


Jos ilmapiiri on yllä mainitun mukainen, ei sen muuttaminen käy yhdessä yössä, mutta pienin askelin askel askeleelta ilmapiirin muuttaminen kannattaa. Vaikeisiin asioihin kun liittyy aina tunteet ja niiden näyttäminen on meille monesta vaikeaa. Osa meistä tuo huonoa oloaan esiin töksäyttelemällä asioita ulos suustaan, osa on hiljaa ja osa puhuu ongelmista tai vaikeista asioista kulisseissa.


Vaali ty√∂paikan turvallista ilmapiiri√§ ja hae apua tarvittaessa ūüôč‚Äć‚ôāÔłŹ¬†ūüôč‚Äć‚ôÄÔłŹ

Työpaikan ilmapiiri koostuu kaikista siellä työskentelevistä ihmisistä eli jokainen meistä vaikuttaa omalla panoksellaan ilmapiiriin joko positiivisesti tai negatiivisesti. Esihenkilöillä ja johtajilla on paljon vaikutusta niin hyvässä kuin pahassakin, koska heillä on enemmän valtaa ja vastuuta. Esihenkilöiden on hyvä olla esimerkkinä psykologisen turvallisuuden lisäämisessä työpaikalla.

Jos asiat ovat jostakin syytä menneet niin solmuun työpaikallasi, ettei niitä esihenkilön ja työntekijöiden kesken saada itse ratkaistua, niin voin auttaa sinua työyhteisösovittelun keinoin. Työyhteisösovittelu on hyvä menetelmä ratkaista ristiriitoja ja konflikteja työpaikoilla. Täältä voit lukea lisää työyhteisösovittelusta: https://www.calmen.fi/post/kolme-vinkki%C3%A4-kuinka-esimiehen%C3%A4-l%C3%A4hdet-ratkaisemaan-erimielisyyksi%C3%A4-ty%C3%B6paikalla Jos koet että sovittelulle on tarvetta, varaa ilmainen konsultaatio https://www.calmen.fi/ota-yhteytta tai soita, niin kerron lisää ja katsotaan miten voin auttaa sinua.


Miten psykologista turvallisuutta voi lisätä työpaikoilla?

Turvalliseksi koetussa työyhteisössä on helpompi ottaa vaikeitakin asioita esille. Psykologista turvallisuutta voit lisätä työyhteisössä mm alla olevin keinoin:

ūüĒł Lis√§√§ luottamusta ja vuorovaikutusta. Kuuntele ty√∂kavereistasi ja kysy heid√§n mielipiteit√§√§n asioihin sek√§ osallistu itse aktiivisesti keskusteluun. Keskustele ty√∂kavereidesi kanssa muustakin, kuin ty√∂h√∂n liittyvist√§ asioista, n√§in tutustut heihin paremmin.

ūüĒĻ Esihenkil√∂n√§ viesti ty√∂ntekij√∂ille, ett√§ olet helposti l√§hestytt√§viss√§, tavoitettavissa ja ett√§ sinulle voi tulla puhumaan asiasta kuin asiasta.

ūüĒł Uskalla antaa niin positiivista kuin rakentavaa negatiivista palautetta ty√∂yhteis√∂ss√§si, mutta √§l√§ syyttele ja osoita sormella virheist√§.

ūüĒĻ Esihenkil√∂n√§ huomioi ja anna mahdollisuus k√§sitell√§ eri tavoin haastavia asioita. V√§lt√§ vastakkainasettelua.

ūüĒł Erilaisuus on mahdollisuus. Hyv√§ksy ty√∂kaverisi erilaisuus ja ole aito oma itsesi ilman liimattua roolia, kuten ty√∂paikkaan rekrytoitaessakin olit haastattelussa. ¬†

ūüĒĻ Esihenkil√∂n√§ huomioi ty√∂ntekij√∂iden erilaisuus. Eri ty√∂ntekij√∂it√§ motivoi erilaiset asiat ja kaikilla on omanlaiset tunteet.

ūüĒł Tervehdi ja muista kiitt√§√§ ty√∂kavereistasi, kun siihen on aihetta ja onnistumisia tulee.

ūüĒĻ T√§n√§ ep√§varmuuden aikana esihenkil√∂n√§ yll√§pid√§ toivoa. Kerro suoraan miten ymp√§rill√§ oleva mahdollinen kriisi vaikuttaa liiketoimintaanne. V√§lt√§ uhkakuvien maalailua. Asioista saa ja pit√§√§ puhua suoraan, mutta keskustelun lopuksi on t√§rke√§√§ muistuttaa asioista, jotka ovat hyvin.


Psykologisesti turvallisessa¬†ty√∂paikassa stressitasot ovat matalammalla. Kaikki voivat ilmaista mielipiteens√§ ja huolensa vapaasti. Ty√∂ntekij√§t kokevat, ett√§ heit√§ kuunnellaan ja tuetaan eik√§ ket√§√§n j√§tet√§ yksin. Olemme kaikki yhdess√§ samassa ‚ÄĚveneess√§‚ÄĚ ja samalla puolella.¬†


‚ÄĚEi rakkaus k√§ytt√§m√§ll√§ kulu, se vahvistuu, eik√§ liekki pala vakan alla, se tukahtuu. Eik√§ maailma paremmaksi muutu, jos ei sit√§ paremmaksi tee. Eik√∂ siis yritett√§isi viel√§ uudelleen?‚ÄĚ

Haloo Helsinki ‚Äď Kuule minuaVaikeista asioista puhuminen ja niiden käsittely
Vaikeista asioista puhuminen ja niiden käsittely

 

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

„ā≥„É°„É≥„Éą


bottom of page