top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Lomautatko vai irtisanotko mieluummin? 👈 👉

Tilanteessa, kun työt vähenevät ja tilauskanta näyttää heikolta lomautatko työntekijät mieluummin kuin irtisanot? Tätä asiaa pohtii varmasti moni rakennusalla asuntorakentamisen piirissä toimiva yrittäjä tai esihenkilö. Uskoisin, että suurimmassa osassa yrityksiä ensin mietitään ennen lomautuksia ja irtisanomisia kaikki muut vaihtoehdot heikon tilauskannan parantamiseksi ja kannattavien projektien saamiseksi yritykselle.


Rakennusteollisuus RT:n arvion mukaan kuluvana vuonna aloitetaan vain 16 000 uuden asunnon rakentaminen, kun vastaava luku viime vuonna oli 37 000. Vuonna 2021 uusia asuntoja aloitettiin peräti 47 000, kirjoittaa (14.11.) ilmestynyt Kauppalehden artikkeli.


Ulkomaalaiselle työntekijälle irtisanominen voi vaikuttaa eri tavalla 👀

Montako kertaa olet yrittäjänä tai esihenkilönä ollut tilanteessa, jossa olet pohtinut, lomautatko vai irtisanotko yrityksessäsi työskentelevät työntekijät? Entä oletko yrittäjänä ja esihenkilönä tiennyt, että ulkomaalaiselle työntekijälle irtisanominen voi olla paljon pahempi asia rahallisesti, kuin Suomessa kirjoilla olevalle työntekijälle? Irtisanotun ulkomaalaisen työntekijän on työttömyyspäivärahaa saadakseen oltava Suomen vakituinen asukas.


Tämä ei ole välttämättä selvä asia itse työntekijöillekään saatikka kaikkien yrityksien esihenkilöille. Mikäli ulkolainen työntekijä jää kokonaan työttömäksi eli hänet irtisanotaan, hänellä ei ole oikeutta päivärahaan Suomesta, vaan omasta asuinvaltiostaan. Mutta mikäli työntekijä on vastaavasti osittain tai kokonaan lomautettu, hänellä on oikeus päivärahaan Suomesta”, kertoo Avoin työttömyyskassa A-kassan kassanjohtaja Irene Niskanen. Miksi näin on, siihen vaikuttavat kansainväliset säädökset ja direktiivit sekä työttömyysturvalainsäädäntö.


Virolaisia eniten rakennusalalla ulkomaisten työntekijöiden joukossa

Rakennusteollisuus RT:n mukaan virolaiset edustavat suurinta ryhmää rakennusalan ulkomaisesta työvoimasta. Tilastokeskuksen mukaan Suomessa asuu vakituisesti yli 50 000 Viron kansalaista. Koko Kauppalehden jutun voit lukea täältä https://www.kauppalehti.fi/uutiset/ulkomaalaista-tyontekijaa-voi-odottaa-ikava-yllatys-irtisanomisen-yhteydessa-uhkana-jopa-rahattomuus/c0a2ec60-264c-427b-b220-90b5b04c85cd


Neuvo ja ohjaa työntekijöitä muutostilanteissa ✍

Olitpa esihenkilönä lomauttamassa tai irtisanomassa, on hyvä keskustella työntekijän kanssa mitä vaihtoehtoja hänellä on näissä hankalissa tilanteissa. Neuvo ulkolaista työntekijää hakemaan heti etuutta omasta asuinvaltiostaan irtisanomistilanteissa, ettei työntekijälle käy niin, ettei hän saa etuutta mistään.


Muutosneuvottelut

Muutosneuvotteluissa on kyse yhteistoimintalain mukaisesta menettelystä. Muutosneuvottelut koskevat vain yrityksiä ja yhteisöjä, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä on säännöllisesti vähintään 20. Alle 20 työntekijän työpaikoilla työnantajan ei tarvitse järjestää muutosneuvotteluista, mutta työnantajalla on aina työsopimuslakiin perustuva selvitysvelvollisuus silloin, kun työnantaja harkitsee työsuhteen päättämistä tuotannollisin ja taloudellisin syin.


Selvitysvelvollisuus tarkoittaa, että työnantajan on selvitettävä irtisanottavalle työntekijälle irtisanomisen perusteet ja vaihtoehdot ennen kuin työnantaja irtisanoo työntekijän työsopimuksen tuotannollisella ja taloudellisella perusteella. Toimimalla vastuullisesti vaikutat positiivisesti myös työnantajamielikuvaan. 😍


Jos koet, että tarvitset apua sopeuttamistoimien suunnittelussa ja toteuttamisessa, autamme mielellämme. Hyvin suunnitellut ja toteutetut sopeuttamistoimet ja muutosneuvottelut kannattaa tehdä hallitusti ja henkilöstöä kunnioittaen unohtamatta lakisääteisiä muutosturvan kriteereitä ja vastuita.


Aiemmin jo kirjoitin, että huonompanakin aikana on hyvä pitää mielessä, ettei huono suhdanne iän kaiken kestä, mikäli historia toistaa itseään. https://www.calmen.fi/post/muutosneuvotteluita-ja-pulaa-osaavasta-ty%C3%B6voimasta On hyvä päivittää omaa osaamistaan ja varautua tilanteeseen, kun suhdanteet alkavat taas nousta. . Työ- ja elinkeinoministeriön ennusteen mukaan lomautusten määrä on suurimmillaan vuodenvaihteen jälkeen ja on noin 40 000 henkilöä. Yritykset varautuvat suhdanteiden nousuun myös mieluummin lomauttamalla työntekijöitä kuin irtisanomalla. Näin pyritään paremmin pitämään hyvät osaajat yrityksessä.


Helsingin väkiluku kasvaa – tarvetta asuntotuotannolle tulossa? 👨‍👨‍👧‍👦

Helsingin väkiluku on kääntynyt nousuun maahanmuuton seurauksena. Syyskuun ennakkotietojen mukaan väkiluku kasvoi tänä vuonna jo lähes 9000 asukkaalla yli 673 000 henkeen. Jos tahti jatkuu samana, vuoden lopussa kasvuluku voi olla jopa 12 000. Vastaavaa on nähty viimeksi vuonna 1965, joka oli suuren maaltamuuton kovin vuosi, kirjoittaa Kauppalehden toimituspäällikkö Anton Rinta-Jouppi. Kun väestö kasvaa, asuntojen kysyntä kasvaa. Tämä johtaa asuntojen hintojen nousuun, jos tarjonta ei kasva samaa tahtia ja tarvetta uusille asunnoille ilmaantuu. Tämä on positiivinen uutinen asuntonsa myyntiä harkitsevalle sekä asuntotuotannon parissa toimiville yrityksille. Jossakin vaiheessa asuntorakentamisen tarve lähtee taas nousuun. 🙌



Lomautatko vai irtisanotko mieluummin?
Lomautatko vai irtisanotko mieluummin?

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page