top of page
  • Writer's picturesalmekortelainen

Virherekrytoinnin hinta & hinnan muodostuminen 💰

Miten rekrytointisi ovat sujuneet? Oletko hoitanut uuden henkilön rekrytoimisen itse vai oletko toteuttanut rekrytoinnin yhteistyössä ammattilaisen kanssa? Onko joskus käynyt niin, että uuden työntekijän rekrytointi on epäonnistunut syystä tai toisesta?


Rekrytoinnin epäonnistuminen eli virherekrytointi voi johtua monesta syystä. Virherekrytoinneista aiheutuvat kustannukset voivat vaihdella suuresti. Lopulliseen kustannukseen vaikuttavat mm rekrytoidun henkilön asema ja sen vaikutus muuhun henkilöstöön tai asiakkaisiin. Kustannuksiin vaikuttavat myös rekrytoidun henkilön palkka, kuinka monta henkilöä yrityksestä osallistuu rekrytointiprosessiin, rekrytointiprosessin pituus, ja se kuinka nopeasti virhe huomataan.


Kustannuksia aiheuttavat:


🔺Rekrytointiin osallistuvien henkilöiden määrä vaikuttaa virherekrytoinnin hintaan. On hyvä huomata, että rekrytoinnista vastaava henkilö ei ole ainoa kustannuksia aiheuttava työntekijä. Tähän kustannukseen pitää laskea mukaan kaikki henkilöt, ketkä osallistuvat tavalla tai toisella rekrytointiprosessiin. Eli kustannuksia aiheuttavat rekrytointiin liittyvät sisäiset tapaamiset, haastattelut, työpaikan markkinointiin tai muihin rekrytointia edistäviin asioihin liittyvät asiat.


🔺Toinen rekrytoinnin hintaan vaikuttava tekijä on rekrytointiin käytetty aika ja siitä aiheutuvat työnantajakustannukset. Eli tähän kuuluvat kaikkien rekrytointiprosessiin osallistuvien henkilöiden palkat ja työnantajan sivukulut. Työnantajan kustannukset voidaan laskea kertomalla 1,42 työntekijän bruttopalkka. (työnantajakustannukset = työntekijän bruttopalkka x 1,42)


🔺Kolmanneksi virherekrytoinnin kustannuksia ovat ns. vaihtoehtoiskustannukset. Vaihtoehtokustannukset voidaan huomioida se tuotto, joka menetetään, kun työntekijä käyttää työaikaansa rekrytoinnin edistämiseen laskuttavan työn sijaan. Rekrytoinnin vaihtoehtoiskustannukset voivat helposti kivuta moninkertaisiksi suoriin palkkakustannuksiin verrattuna. Yksinkertaistettu vaihtoehtoiskustannus voidaan laskea kertomalla rekrytointiin käytetyt työtunnit laskutettavan työn tuntiarvolla. (vaihtoehtoiskustannus = rekrytointiin käytetyt työtunnit x laskutettavan työn tuntiarvo)


🔺Neljänneksi epäonnistuneen rekrytoinnin kuluihin voidaan laskea mukaan kaikki markkinointiin tehnyt investoinnit, joita ovat mm maksettu mainonta sosiaalisessa mediassa tai hakukoneissa (esim. Duunitori tai Monster yms) tai ammattilehdissä.


🔺Viidenneksi kuluihin voidaan laskea mukaan koeajalla irtisanoutuneen tai irtisanotun henkilön palkkakustannukset (bruttopalkka plus työnantajan sivukulut). Luonnollisesti mitä kauemmin rekrytoitu henkilö ehtii työskennellä yrityksessä, sen kalliimmaksi lysti tulee. Lisäksi näihin kuluihin kannattaa laskea mukaan perehdytykseen liittyvät kustannukset. Perehdytyksen kuluihin kannattaa huomioida työntekijän ja perehdyttäjän palkka ja vaihtoehtokustannus kerrottuna perehdytykseen käytetyillä työtunneilla. (perehdytyksen kustannukset = (työntekijän palkka + perehdyttäjän palkka ja vaihtoehtoiskustannus) x käytetyt työtunnit)


🔺Kuudenteen kustannukseen lasketaan mukaan menetetty tuottavuus eli se menetetty rahallinen tuotto, jonka yritys menettää etsiessään ja perehdyttäessään korvaavan henkilön irtisanoutuneen tai irtisanotun henkilön tilalle. Arviolta aikaa kuluu noin 2 kuukautta rekrytoida uusi henkilö lähteneen työntekijän tilalle.


Virherekrytoinnin kokonaiskustannuksen määrä riippuu yllä olevista asioista. Kokonaiskustannukset ovat helposti 50 000 -70 000 € tai enemmän, riippuen rekrytoidun henkilön asemasta. Lisäksi virherekrytoinnista voi koitua hallaa asiakassuhteille, jos rekrytoidun henkilön työtehtävät linkittyvät asiakkaisiin ja asiakassuhteisiin.


Minimoi riskit & älä hötkyile!

🔻Virherekrytointia voi minimoida rauhoittamalla tilanne ja tekemällä tarve- ja osaamiskartoitus huolellisesti ennen rekrytointiprosessin käynnistämistä sekä suunnittelemalla rekrytoinnin läpivieminen huolella. Jos omaa osaamista ei ole vielä ehtinyt karttua, kannattaa rekrytointi toteuttaa rekrytointeja työkseen tekevän ammattilaisen kanssa yhteisyössä.


Ota yhteyttä, jos tarvitset apua rekrytointien läpiviemiseen. Tehdään rekrytointi yhdessä huolella ja suunnitellusti steppi stepiltä. Antoisia rekrytointeja!



Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page