Aina jos ja kun avainhenkilö, asiantuntija, tiimin työntekijä irtisanoutuu se voi olla esimiehelle haasteellinen tilanne. Irtisanoutuneen työt on jaettava väliaikaisesti muille. Uusi työntekijä on löydettävä ja mielellään huomenna tai ylihuomenna. Aikaa ei välttämättä ole suunniteltu käytettäväksi rekrytointiin vaan työntekemiseen. Yhtäkkiä meillä onkin tilanne, jossa on suunniteltava työnjako, mietittävä ja käynnistettävä rekrytointiprosessi, hoidettava hakuprosessi loppuun ja löydettävä uusi, osaava ja organisaatioon sopivakin tekijä vielä.
Tilannehan saattaa jopa vaarantaa asiakastöitä, tiimin mahdollisuuksia toteuttaa projektejaan tai ihan vain kuormittaa muita työntekijöitä. Suorahaulla voidaan tarttua tilanteeseen nopeasti. Suorahakukonsultti voi pistää ”verkot vesille” ja lähteä kalastamaan sopivia henkilöitä tehtävään. Ei tarvitse odotella ilmoituksen tai julkisen haun kautta tulevia hakemuksia. Suorahakua voidaan käyttää ihan joka alalla, ja myös kaikkien eri työntekijäryhmien osalta. Parhaaseen tulokseen yritys pääsee, kun kumppanina toimii suorahakukonsultti, joka tuntee yrityksen ja tietää yrityksen tarpeet.
Suorahaussa kannattaa ensin käydä läpi tehtävä, tehtävän reunaehdot, yrityksen tilanne, toimintakulttuuri ja arvot. Tietysti myös palvelun hinta ja aikataulu sovitaan. Suorahakukonsultti tekee hakuprofiilin eli kartoittaa millaista ihmistä haetaan. Millaista osaamista ja työhistoriaa odotetaan haettavalta henkilöltä. Millaista persoonaa haetaan? Hakuprofiilin kautta suorahakukonsultti osaa etsiä oikeanlaista ihmistä juuri sen yrityksen tarpeisiin.
Itse näen suorahaun helpottavan erityisesti juuri yrityksen arkea. Prosessi on nopeampi ja helpompi käynnistää. Säästää ihmisten aikaa ja antaa mahdollisuuden hakea sopivia hakijoita ilman koko rekrytointiprosessin toteuttamista. Alkuvalmistelut ovat tiimityötä yrityksen ja konsultin välillä. Sen jälkeen suorahakukonsultin tehtävä alkaa, eli parhaiden osaajien etsintä.
Suorahaku on konsultin näkökulmasta erittäin mielenkiintoista. Se haastaa miettimään ja tekemään suunnitelmallista työtä hieman ”salapoliisin” tavoin. Suorahakukonsultti lähtee etsimään ”neulaa heinäkasasta” tai "lumikasasta". On isompia ja pienempiä neuloja, toisinaan neula saattaa olla hyvinkin piilossa ja suorahakukonsultti joutuu penkomaan heinäkasaa syvemmältä ja laajemmalta, jotta löytää juuri oikeanlaisen neulan. Tehtävä ei ole aina helppo, mutta on todella antoisaa, kun löytää juuri oikeanlaisen neulan. Suorahakukonsultti käyttää tehtävän täyttämiseen kaikkia kanavia mihin ihmisestä jää jonkinlainen jälki. Onneksi digitaalinen maailmamme jättää jälkiä, jossa ”salapoliisityötä” tehdään konsulttien toimesta.
Työntekijän irtisanoutuminen voidaan myös kääntää positiiviseksi tilanteeksi. Katsotaan mitä osaamista organisaatiolta puuttuu? Millaisia tavoitteita tulevaisuuteen asetetaan? Mitkä ovat vastuualueet ja millaista osaamista tulevaisuus edellyttää? Organisaatio siis oppii irtisanoutumisesta ja voi suunnitella vahvistavansa tekemistään. Oppia voidaan kysyä myös irtisanoutuneelta henkilöltä, lähtöhaastattelun kautta. Kuinka hän näkee tilanteen. Mitä hänen mielestään yrityksen kannattaisi kehittää. Kuinka osaamista voidaan tukea tulevaisuudessa ja millaista osaamista hän kokee yrityksen tarvitsevan. Elämämme on jatkuvaa oppimista niin yksilö kuin organisaation tasolla. Suorahakukonsulttina ja rekrytoijana minäkin opin koko ajan niin ihmisistä kuin organisaatioista. Siksi työni on erittäin antoisaa ja mielenkiintoista. Annan mielelläni tinkimättömän ammattitaitoni käyttöösi, jos tarvitset apua. Kirjoitin muuten aiemmin jo pari juttua suorahausta, löydät ne blogistani, jos haluat katsoa tärkeimmät asiat suorahakukonsultin ostamisesta.
ความคิดเห็น